Data nașterii: 1 Februarie 1955
Constantin Ciubotariu a absolvit secția de Scenografie a Institutului de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din București.
Între 1983-1987 a fost scenograf la Teatrul Dramatic din Constanța. Aici a realizat decoruri și costume pentru piese de Goldoni, Sofocle, T. Popovici, Euripide, Riazanov, I.L Caragiale, V.I. Popa, E. Oproiu, D.R. Popescu.
Din 1987 este angajat la Teatrul Odeon, unde a realizat decoruri și costume pentru piese de W. Shakespeare, I.L. Caragiale, Ion Băieșu, Ion Nicolescu, Eduardo de Filippo, Eugѐne Ionesco, F. Arrabal, Mircea Eliade, F. Sologub, M. Gorki, B. Brecht, M. Bulgakov, Doug Wright, John Pielmeier, Antoine de Saint Exupery, Elżbieta Chowaniec.
A colaborat cu regizorii: Dominic Dembinski (Acești îngeri triști, Livada de vișini), Andrei Mihalache, Mircea Marin (Regele Lear), Ion Maximilian, Alexander Hausvater (…au pus cătușe florilor…, La țigănci, Jurnalul Annei Frank), Mihai Măniuțiu (Richard III), Alexandru Dabija (Aventurile lui Habarnam), Beatrice Rancea (Regele moare, Visul unei nopți de vară, Romeo și Julieta, Marchizul de Sade, Sunt propria mea soție) Carmen Lidia Vidu (Micul Prinț), Eric Vigner (Brâncuși împotriva Statelor Unite), Zoltán Balázs (Gardenia).
A colaborat cu Teatrul Nottara din București (Livada de vișini de A.P. Cehov), Teatrul Evreiesc din București (Jurnalul Annei Frank), Teatrul Național din București (Regele moare de Eugѐne Ionesco), Szambek Theatre, Ungaria (Visul unei nopți de vară de W. Shakespeare, Maestrul și Margareta de M. Bulgakov), Gyula Theatre, Ungaria (Romeo și Julieta de W. Shakespeare).
Premii
Teatrul Odeon
Premiul Uniter pentru întreaga activitate, 2020
Nominalizat la Premiul pentru Cea mai bună scenografie cu spectacolul „… au pus cătuşe florilor…” (1993) de Fernando Arrabal, regia Alexander Hausvater;
Nominalizat la Premiul pentru Cea mai bună scenografie cu spectacolul „La ţigănci” (1995) după Mircea Eliade, regia Alexander Hausvater
Nominalizat la Premiul pentru Cea mai bună scenografie cu spectacolul „Demonul meschin” (1995) de Feodor Sologub, regia Adrian Giurgea.
Nominalizat la Premiul pentru Cea mai bună scenografie cu spectacolul „Cerşetorul”
Premiul pentru cel mai bun decor, Festivalul FEST(in) pe Bulevard, București, 2018
Premiul pentru cea mai bună scenografie pentru spectacolul GARDENIA, Festivalul de Teatru Scurt, Oradea, (2018)
Premiul Asociației Teatrale și Muzicale pentru spectacolul ACEȘTI ÎNGERI TRIȘTI (1987)
Premiul al doilea acordat de Ministerul Culturii pentru spectacolul PASACAGLIA (1983)
Constantin Ciubotariu, scenograf: „Încă din facultate îmi imaginam decorurile ca holograme“ INTERVIU
Scenograful Constantin Ciubotariu, cu peste trei decenii de experienţă în realizarea de costume şi decoruri pentru spectacole de teatru, povesteşte cum a trecut peste dificultăţile din facultate şi de la începutul carierei, dar şi despre spiritul său vizionar de a integra în scenografie elementele de tehnologie.
Citeste mai mult: adev.ro/qpx2s2