Sică – Ioana Mihalcea
Rică – Selina Colceru
Lola – Monica Ciută
Béla Bartók păpușa – Valeria Cristia
Ioșka – Filip Ristovski
Sol – Alexandru Unguru
Pian: Raluca Ouatu – mama lui Béla Bartók
Vioară: Monica Buștean
Concepția păpușilor: Aurelia Bădulescu
Decorul și costumele: Valeria Cristia și Sânziana Tarța
Regia: Monica Ciută
Scenariul: Cristina Sârbu
Copilăria lui Mozart
Copilăria lui Beethoven
Eu Henri Vieuxtemps sau povestea unui violonist copil-minune
Copilăria lui Vivaldi
Copilăria lui Chopin
Copilăria lui Wagner
Copilăria lui Enescu
Rossini și povestea lui Wilhelm Tell
Când Dunărea valsează - Copilăria lui Johann Strauss-fiul
Copilăria lui Bach
Bela Bartok și povestea prințului cioplit
Ceaikovski și Povestea unui Spărgător de nuci
Compozitorul Bela Bartok s-a născut în anul 1881 în orășelul Sânnicolaul mare, pe atunci parte a Imperiului austriac și regatului maghiar (Austro-Ungaria). Era un copil vesel, talentat, îndrăgostit de muzică în general și de muzica populară în special.
Renumele șoriceilor Sică și Rică, cei care au trăit pe rând alături de cei mai mari muzicieni ai tuturor timpurilor, pe când aceștia erau copii – în vioara lui Vivaldi, în orga lui Bach, în biblioteca lui Mozart, sub pianul lui Chopin, în curtea casei țărănești a familiei Enescu… – a ajuns până la urechile copilului Bartok care, vrând să îi cunoască pe cei doi, i-a invitat să îi facă o vizită. Sică și Rică, apoi și pisica Lola, ajung într-un spațiu cultural nou, străin, pe care încearcă să-l cunoască și să și-l apropie. Învață câteva cuvinte în limba maghiară, joacă jocuri de copii cu Bela și cu prietenul acestuia, macedoneanul Ioșka, ascultă cu interes povești despre culegeri de folclor cu ajutorul unui instrument-minune, pe nume fonograf și au ocazia să cânte chiar la instrumente populare până atunci necunoscute ca drâmba sau tulnicul. Bela le vorbește și despre felul în care scrie el muzica inspirată de cea mai pură sursă – folclorul țărănesc, cel maghiar în special, dar și cântecele cehilor, slovenilor, italienilor, polonezilor, croaților, românilor… Pianista Raluca și violonista Monica interpretează fragmente din ciclul de piese pentru pian Pentru copii și cele Cinci dansuri românești.
Toți se simt minunat împreună, dar vizita trebuie totuși să se apropie de sfârșit. Înainte de a se reîntoarce la București, Sică, Rică și Lola îl ajută pe Bela să prezinte, în fața copiilor din sala de spectacol, Povestea prințului cioplit în lemn, un balet inspirat de un basm în care se vorbește despre un prinț îndrăgostit de o prințesă și pe care un spirit rău încearcă să îl împiedice să se apropie de aleasa inimii lui. Dar, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori, totul se termină cu bine. La final, compozitorul maghiar Bela Bartok și artiștii lui – Sică, Rică, Lola, Ioșka, Povestitorul, Raluca și Monica – așteaptă aplauzele entuziaste ale publicului.
Cristina Sârbu