de Henrik Ibsen, regia Carmen Lidia Vidu
Nora: Aura Călărașu
Soprana: Cătălina Antal
Voce Torvald: Marius Stănescu
Traducerea: Radu Polizu-Micşuneşti şi Florin Murgescu
Scenariu & regie: Carmen Lidia Vidu
Video: Cristina Baciu
Scenografia: Constantin Ciubotăru
Muzica originală: Ovidiu Chihaia
Masca: Cristina Mihaela Rădulescu
Machiaj: Ana Marin
Coregrafia: Ioana Marchidan
Festivalul de teatru New York, 18 – 20 noiembrie 2016
Festivalul Internațional „Viitorul este feminin – Noi voci ale teatrului românesc”, New York, 18-20 noiembrie
Festivalul Internaţional al Recitalurilor Dramatice Gala “Star”, Bacău, 12 aprilie 2016
Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr de la Iaşi, 8 octombrie 2015
Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent, 4 octombrie 2015
O femeie singură în scenă își amintește. Lumea senzațiilor trăite de ea se naște din proiecții video vibrante, dinamice, care spun o poveste fascinantă. O soprană cântă ceea ce ea nu poate spune. Vocea unui bărbat apare din când în când, ca o amintire. Spectacolul extrem de personal în care regizoarea Carmen Lidia Vidu mixează emoționant Ibsen, film noir și muzică live este inspirat de personajul Nora din piesa O casă de păpuși de Henrik Ibsen și are o atmosferă hipnotică, agresivă, dar și poetică.
Videoproiecțiile pe corp uman creează pe rând senzația de întinerire, de îmbătrânire, de “vizibilitate” a simțurilor. ”Videoproiecția semnată de Cristina Baciu e ceea ce se numește bătaia de inimă a spectacolului. Partea vizual-sonoră dă tempo-ul de citire a spectacolului”, spune regizoarea.
Durata spectacolului: 50′
Fotografii de Adrian Bulboacă
Regizoarea Carmen Lidia Vidu, recent câștigătoare a premiului pentru cel mai bun film documentar în cadrul Galei Premiilor Gopo, este o voce unică pe scena românească, vocabularul ei artistic fiind bazat pe combinarea videoproiecțiilor și a mijloacelor specifice filmului cu prezența live a actorilor. Iată ce spunea ea despre Nora creată împreună cu actrița Aura Călărașu: ”Nora mea este mult mai bătrână. Nora mea își trăiește ultima zi din viață și ea știe asta. Este cu un pas în trecut și cu un pas în moarte. Nu are prezent. E obosită și poftește iubire. E împăcată cu ce-a făcut. Dar, ca orice pionier, e singură. Singurătatea e chinuitoare și a ofilit-o.”
Spectacolul Eu. O casă de păpuși este prima producție în premieră din proiectul Surorile Heddei. Susținerea femeilor artist din România și Estul Europei, câștigător al Ibsen Scholarship 2014, fiind o coproducție a Teatrului Odeon și a Asociației Române pentru Promovarea Artelor Spectacolului. Mai multe detalii despre proiect pe http://cristinamodreanu.com/ibsen