de Rosa Liksom, un spectacol de Radu Afrim
Nina: Cezar Antal
Jaana: Antoaneta Zaharia
Reiska: Marius Damian
Mohaci: Pavel Bartoş
Mika: Vlad Bîrzanu
Isadora: Ruxandra Maniu
Tina: Nicoleta Lefter
Buni: Virginia Rogin
Fernando: Mihai Smarandache
Sexygenara: Rodica Mandache
Un poştaş: Dan Iosif
Un client: Nicu Coman
Un spectacol de: Radu Afrim
Decorul: Tudor Prodan
Costumele: Cosmin Florea
Traducerea: Doru Mareș
Festivalul Național de Teatru Zilele Elvira Godeanu, Târgu –Jiu, 10 mai 2017
Festivalul de Teatru, Piatra Neamț, 8 noiembrie 2016
Festivalul Internaţional de Teatru Nou, Arad, 12 mai 2016
Rosa Liksom este scriitoare şi artist plastic, născută în Laponia, în 1958. Mărturiseşte că scrisul şi arta în general sunt o formă de a exista pentru ea. Considerată un copil teribil al literaturii finlandeze şi o anarhistă neastâmpărată, Liksom îşi păstrează aceste trăsături şi ca dramaturg.
Family affairs, piesa ei de debut din 1993, este teatru trash autentic şi spumos, o operă junk care ia în răspăr toate tabu-urile.
Tratând despre drepturile animalelor, schimbările climatice, economia bazată pe o piaţă insaţiabilă, mişcarea de eliberare a bărbaţilor exploataţi de soţii şi de copii, Family affairs este o satiră contemporană originală, rar întâlnită pe scenele noastre.
Vă aşteptăm la o comedie politic incorectă, realizată în maniera inconfundabilă a lui Radu Afrim.
Durata spectacolului: 2h 20′
Fotografii de Dani Ioniță
Extrase de presă
Desigur, o sa va intrebati despre ce e vorba. Dar asta e irelevant, din punctul meu de vedere. Este vorba despre o familie disfuncţională, despre incest, iubire, Freud, sechele din copilărie, droguri, căsnicie, sex. Lucruri despre care s-a tot scris/ filmat / regizat / montat. Ceea ce este fascinant la Afrim este modul în care construieşte tablourile, haosul vizual perfect sincronizat cu tipologia personajelor, mişcarea, costumele, decorul, replici-cheie, propoziţii scurte, concizie, coregrafia stărilor de spirit. Nimic nu e lungit, nimic nu durează mai mult decât trebuie. Fiecare devine dirijorul propriei lumi. Bătaie cu făina, dans în sincron şi, era să uit, multă ABBA.
Andreea Verde, Metropotam, 6 Octombrie 2015
Comedia, la care râsul curge în cascade în sala de spectacol, are ca suport piesa de debut a scriitoarei finlandeze Rosa Liksom. Doru Mareş semnează traducerea remarcabilă şi adaptează textul pentru teatru. În familia unde dramele personale ies la suprafaţă treptat, comicul vine din situaţii şi din replica vie a textului. Vedem pe scenă familia finlandeză, care parcă a trăit prin România zilelor noastre.
Monica Andrei – Ziarul Metropolis -12 Octombrie 2015
Intrăm şi ieşim. Bezmetic. Haotic. Delirant. Mereu la graniţa dintre absurd, nebunie şi grotesc. În viaţa noastră de zi cu zi, lucrurile se petrec destul de asemănător cu cele imaginate de talentata autoare finlandeză Rosa Liksom, care, în 1993, scria piesa Familly Affairs, un text fundamental pentru dramaturgia europeană. Nimic mai actual, mai viu, mai prezent, mai intens, decât spectacolul lui Radu Afrim. Aproape că era previzibil că o astfel de autoare nonconformistă şi destul de “nelalocul” ei pentru mediul cultural finlandez se va întâlni cu regizorul nonconformist (nonconformismul, în cazul lui, a devenit deja o etichetă) Radu Afrim. Şi ce putea ieşi din această ciocnire? O explozie de vitalitate, umor, o “creatură” alcătuită din cel mai pur amestec între toate impurităţile şi imperfecţiunile fiinţei umane
Irina Budeanu, Cotidianul, 27 octombrie 2015