Astăzi, 7 octombrie, la Craiova începe Săptămâna Purcărete – 50 de ani de excelență în teatru, pe toate meridianele lumii (7 – 13 octombrie 2024), iar cea mai recentă premieră a Teatrului ODEON, LEXICONUL AMAR de Sebastian-Vlad Popa și Laur Cavachi, după „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”, se joacă marți, 8 octombrie, ora 19.00, în Sala „Amza Pellea” a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova.
Toate biletele pentru această reprezentație sunt epuizate.
Pentru a marca 50 de ani de excelență marca Silviu Purcărete pe scena lumii, timp de o săptămână, Naționalul craiovean va face o reverență în fața creatorului căruia îi datorează o perioadă de glorie internațională cu totul remarcabilă.
Pentru prima dată în România, lumea teatrală și publicul fascinat de creațiile lui Silviu Purcărete își dau întâlnire la Craiova într-o sărbătoare fără precedent. Săptămâna Purcărete oferă o incursiune în universul actual al autorului celor mai de amploare două spectacole din istoria teatrului românesc: „Danaidele”, co-produs de Teatrul Național din Craiova, și „Faust”, producție fenomen care se joacă neîntrerupt la Sibiu din 2007.
Pentru a marca 50 de ani de excelență marca Silviu Purcărete pe scena lumii, timp de o săptămână, Naționalul craiovean va face o reverență în fața creatorului căruia îi datorează o perioadă de glorie internațională cu totul remarcabilă. Cunoscuta instituție va găzdui, alături de LEXICONUL AMAR, alte patru spectacole din repertoriul curent al teatrelor din țară: „Povestea prințesei deocheate” (Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu), „Gertrude” (Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București), „O tragedie veninoasă” și „Plugarul și moartea” (Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași), precum și proiecțiile filmului „Undeva la Palilula” și documentarului „Furtuna”, regizate de Silviu Purcărete.
Mai mult decât o selecție de spectacole exemplare, jubileul Săptămâna Purcărete îl va aduce în fața publicului pe omul și creatorul Silviu Purcărete într-o serie de întâlniri cu cei care îi sunt și i-au fost, deopotrivă, colaboratori, prieteni și surse de inspirație: artiști, manageri sau producători și spectatori. Programul propus este o imagine vie a viziunii marelui regizor, o ușă deschisă către universul său atât de complex.
Astfel, singurul regizor român care a fost prezent în programele oficiale ale Festivalurilor de la Edinburgh și Avignon, cele mai importante evenimente de teatru de oriunde, dar și primul creator al scenei românești despre care s-a vorbit în întreaga lume după 1989 (re)vine la Craiova, într-un moment de referință pentru cultura română.