Festivalul Național de Teatru, ediția a 34-a, a început vineri, 18 octombrie, și se va desfășura până pe data de 28 octombrie în săli de teatru și în diverse spații neconvenționale din București, constituindu-se într-un adevărat maraton, cu spectacole și cu multe alte evenimente.
Anul acesta Teatrul ODEON participă cu două spectacole în cadrul selecției oficiale, LEXICONUL AMAR de Sebastian-Vlad Popa și Laur Cavachi, regia Silviu Purcărete ((20 octombrie, ora 18.00, Sala Majestic) și SENTIMENTUL FRAGIL AL SPERANȚEI, după texte apărute în Gen, revistă, scenariul și regia Carmen Lidia Vidu (26 octombrie, ora 17.00, Sala Majestic) și găzduiește alte două producții, FALSA SERVITOARE de Pierre Carlet de Chamblain de Marivaux, regia artistică Alexandru Mazgareanu, producția Teatrului „Maria Filotti” Brăila (23 octombrie, ora 18.00, Sala Majestic) și VICTIMELE DATORIEI de Eugène Ionesco, regia Radu Iacoban, producția Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara (24 octombrie, ora 19.00, Sala Majestic).
Ambele producții ale ODEONULUI selectate în cadrul acestei ediții vor fi prezentate cu supratitrare în limba engleză și limba română, fiind astfel accesibilizate persoanelor cu deficiențe de auz.
LEXICONUL AMAR, cea mai recentă premieră a Teatrului ODEON, este prezentată în secțiunea SILVIU PURCĂRETE – 50 de ani de creație, un modul prin care UNITER și FNT marchează 50 de ani de creație teatrală a regizorului, 50 de ani de activitate artistică recunoscută în țară și în lume. Mai multe informații despre acest modul puteți afla aici.
SENTIMENTUL FRAGIL AL SPERANȚEI este inclus în secțiunea FNT educațional, prin care festivalul aduce tinerii în sălile de teatru din București, la spectacole care au în centru problematici sensibile ale vârstelor lor și opere literare cu care se întâlnesc în anii de școală. Fiecare spectacol din FNT educațional va fi prezentat în colaborare cu o grădiniță, o școală, un liceu sau o universitate din București, și va fi urmat de o discuție cu publicurile tinere. Mai multe informații despre acest modul puteți găsi aici.
Actuala ediție FNT se află sub semnul Dramaturgiilor posibilului și este curatoriată de Mihaela Michailov, Călin Ciobotari și Ionuț Sociu. Celor 31 de spectacole selectate din țară – unele dintre cele mai reprezentative creații teatrale contemporane românești – li se alătură evenimente conexe, precum trei instalații performative și vizuale, cinci spectacole-lectură pe texte noi din dramaturgia contemporană, 12 spectacole de teatru independent, zece spectacole educaționale, cinci conferințe și dezbateri, ateliere de profesionalizare, module dedicate unor artiști consacrați, lansări de carte, spectacole de teatru radiofonic, dar și un bogat eveniment-partener – Bienala de Scenografie (Bucharest Scenography Biennale). Publicul beneficiază și de cinci spectacole străine ale unor importanți producători europeni. Spectacolele și evenimentele din FNT 2024 se desfășoară în 36 de spații din București. Festivalul are la actuala ediție 60 de parteneri instituționali. Au fost invitați 50 de profesioniști români din lumea teatrului, precum și 100 din străinătate.
Acest proiect cultural strategic produs de Asociația UNITER – Uniunea Teatrală din România este finanțat de Ministerul Culturii. Coproducători sunt PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BUCUREȘTI prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Direcția de Cultură a Municipiului București și Societatea Română de Televiziune. Și în acest an ni s-au alăturat în calitate de parteneri Institutul Cultural Român și Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, iar ca partener media tradițional Radio România.