Teatrul Odeon aniversează în săptămâna 12 – 18 decembrie 2011, 100 de ani de la primul spectacol pe această scenă.
Pe 25 decembrie 1911 a fost inaugurat Teatrul Comoedia, construit de arhitectul Grigore Cerchez, având două săli de spectacol şi tavanul glisant, care mai funcţionează şi astăzi.
Clădirea care din 1974 găzduieşte Teatrul Odeon, declarată monument istoric, a fost de-a lungul timpului scena pe care au evoluat mai multe trupe particulare celebre, Compania Bulandra, Teatrul „Maria Ventura”, Teatrul Nostru, chiar şi Teatrul Naţional în două perioade diferite (1916 – 1918 şi 1947 – 1974) şi pe care au slujit-o cu dăruire oameni de teatru precum Tony Bulandra, Lucia Sturdza Bulandra, Marioara Voiculescu, Ion Manolescu, Dina Cocea, Sică Alexandrescu, Victor Ion Popa, Victor Eftimiu, Radu Beligan, ş.a.
Întreaga activitate artistică desfăşurată aici până în prezent este pusă în pagină de Maria-Magdalena Ioniţă în volumul aniversar Teatrul Comoedia – Odeon. Un secol de istorie, care va fi lansat în cadrul spectacolului aniversar din seara de 12 decembrie, ora 19.00, de dr. Georgeta Filitti şi criticul de teatru, Marina Constantinescu, în prezenţa autoarei.
Programul spectacolului, inspirat din cel al serii inaugurale din 1911, va continua cu Uvertura din opera Tannhäuser de Richard Wagner, interpretată de orchestra Universitaria a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, dirijor Alexandru Ganea, piesa Rapsozii de Victor Eftimiu şi poemul scris special pentru noul teatru de Tudor Arghezi – Prolog de deschidere a noului teatru Comoedia. Spectacolul este regizat de Alexandru Dabija şi participă actori ai Teatrului Odeon.
Cu această ocazie, la fiecare din spectacolele programate în intervalul 14 – 18 decembrie, Teatrul Odeon oferă 10 locuri gratuite pentru pensionari.
“Acum, după o sută de ani, încercăm să aducem un omagiu celor care cu fiinţa şi harul lor au slujit această scenă.
Sunt sigură că în zilele acestea aerul e mai dens pentru că ceva din sufletele atâtor mari artişti trece pe aici prin scenă,
parcă dorind să se asigure că noi cei de azi suntem la fel de credincioşi şi de iubitori ca atâtea generaţii înainte mergătoare.
Port o mare recunoştinţă şi mulţumesc din tot sufletul meu tuturor celor care din teatru şi din afara lui au făcut posibilă sărbătoarea Teatrului Odeon.”
Dorina Lazăr