Teatrul Odeon are plăcerea să anunţe premiera
PENTRU CĂ POT
de Arthur Kopit
traducerea Mihaela Michailov, consultant traducere Vlad Arghir
Regia Alexandru Mâzgăreanu
Scenografia Andrada Chiriac
Muzica Alexandru Suciu
Cu: Ionel Mihăilescu, Elvira Deatcu, Mihai Smarandache, Marian Ghenea, Ioan Batinaş
Durata spectacolului: 1h 30
Preţ bilete: 21,20 lei şi 12,72 lei
Primele spectacole: 1, 2, 6 şi 7 octombrie 2011, ora 20.30, Sala Studio
Premiera din 6 octombrie are loc în prezenţa autorului Arthur Kopit
Doi soţi din New York descoperă într-o zi, ca într-un complot demn de Kafka sau Orwell, că viaţa lor privată nu mai este chiar atât de privată. Şi mai înfricoşător este faptul că vieţile lor par să nu mai aibă nicio legătură cu nimic din ceea ce ştiau.
Thriller îndrăzneţ, încărcat de erotism din era informaţiei, noua piesă a dramaturgului multipremiat Arthur Kopit dezvăluie controlul pe care computerele îl pot avea asupra vieţilor noastre, asupra moralei, şi chiar asupra conturilor din bancă. În Pentru că pot, Kopit pune sub semnul întrebării relaţia noastră cu tehnologia pe care o folosim şi creăm, şi ne confruntă cu frica de a fi dominaţi sau manipulaţi de propriile invenţii.
Piesa Pentru că pot a mai fost prezentată la Teatrul Odeon ca spectacol lectură, pe 13 mai 2010, în prezenţa autorului, în cadrul ARTE – American Romanian Theatre Exchange, program realizat împreună cu The Lark Play Development Center din New York. Spectacolul a fost dezvoltat într-o sesiune comună de lucru, de aproape o săptămână, de către autor, traducător, regizor şi echipa de actori.
Arthur Kopit
Arthur Kopit este autorul pieselor de teatru: O tată, sărmane tată, mama te-a spânzurat în dulap, iar eu sunt foarte trist; Indieni(nominalizată la Premiul Tony, finalistă la Premiul Pulitzer); Aripi (nominalizată la Premiul Tony, finalistă la Premiul Pulitzer). A realizat o nouă traducere a piesei lui Ibsen, Strigoii şi libretul pentru muzicalul Nine (partitura de Maury Yeston; Premiul Tony pentru cel mai bun musical, 1982; Premiul Tony pentru cea mai bună relansare a unui musical, 2003). În decembrie 2009 a fost lansat filmul Nine, în regia lui Rob Marshall, cu Daniel Day Lewis în rolul principal. A mai scris End of the World, with Symposium to Follow, libretul pentru musicalul Phantom(partitura de Maury Yeston), libretul pentru musicalul High Society (partitura de Cole Porter, cu versuri de Susan Birkenhead). A mai scris Road to Nirvana, BecauseHeCan, Chad Curtiss, Lost Again, numeroase piese într-un act şi A Dram of Drumchicit, ultima scrisă împreună cu Anton Dudley şi dezvoltată la Lark Development Play Center din New York. A avut premiera în mai 2011 la La Jolla Playhouse din San Diego, California.
Printre proiectele curente la care lucrează dramaturgul se află Descoperirea Americii, piesă de teatru bazată pe memoriile unui conchistador spaniol, Cabeza deVaca, Secrets of the Rich, The Incurables şi un nou musical Eureka!, despre inventatorii trăzniţi de la trecerea de la secolul 19 spre 20.
Arthur Kopit a predat scrierea dramatică la Departamentul de Scriere Dramatică al Universităţii din New York (NYU), the Yale School of Drama, Yale College, Wesleyan University, the University of Wisconsin, Columbia, Harvard şi Princeton.
Arthur Kopit este membru al Dramatists Guild, Dramatists Guild Council şi The Lark Play Development Center, unde este conducătorul workshop-ului de dramaturgie.
Autorul este prezent la Teatrul Odeon cu sprijinul ICR New York.