Marţi, 14 mai, ora 19.00, Sala Majestic
Concert Eveniment
MAT MANERI & LUCIAN BAN
în cadrul turneului de lansare al albumului ECM ”Transylvanian Concert”
Invitat special
EVAN PARKER
PIAN by KAWAI Romania
Evan Parker ”Unul dintre cei mai mari instrumentaliști în viață” THE TIMES
„Pianistul Lucian Ban cântă cu o fluenţă şi o sensibilitate care amintesc atât de un Vladimir Horowitz cât și de un McCoy Tyner…” ALL ABOUT JAZZ
„Mat Maneri a schimbat felul în care lumea jazz-ului ascultă vioara și viola”
ALL ABOUT JAZZ
În Mai 2013 Mat Maneri & Lucian Ban vor celebra printr-un turneu major european lansarea albumului „Transylvanian Concert” pentru legendara casă de discuri ECM Records. Înregistrat în inima Transilvaniei, la Opera din Târgu Mureș (Palatul Culturii), albumul al cărui titlu a fost sugerat chiar de Manfred Eicher, directorul ECM, reprezintă documentul unui concert extraordinar – unul din acele rare momente în muzica live când chimia dintre muzicieni intră în terenul magicului, iar rezultatele sunt cu totul aparte.
Mat Maneri și Lucian Ban și-au început colaborarea în „Enesco Re-Imagined”, celebrul proiect ce a re-interpretat muzica lui George Enescu dintr-o perspectivă a jazz-ului contemporan. Albumul cu același titlu (Sunnyside Records 2010) a câștigat elogiile presei internaționale, grupul susținând concerte în toate festivalurile și sălile majore de ambele părți ale Atlanticului.
Albumul „Transylvanian Concert” conține o serie de compoziții originale ale celor doi muzicieni și un spiritual afro-american „Nobody knows the troubles I’ve seen” toate interpretate live în acustica extraordinară a Operei din Târgu Mureș. Editarea concertului de către prestigioasa casă de discuri ECM va pune România pe harta jazz-ului mondial.
Concertul din București este singurul dintr-un turneu european incluzând concerte în 20 de orașe din 6 țări care îl are ca invitat pe celebrul saxofonist EVAN PARKER, una din figurile centrale ale scenei europene de avangardă și improvizație și o legendă a jazz-ului britanic. Acesta revine în România pentru prima oară după un sfert de secol!
Concertul, produs de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS), va fi urmat în lobby-ul Teatrului de o sesiune de întrebări din partea publicului și de semnarea albumelor ECM distribuite în România de ANDANTE.
ECM Records este recunoscută drept una dintre cele mai importante case de discuri din a doua jumătate a secolului 20, o editură muzicală care a schimbat felul în care ascultăm jazz-ul și care este azi sinonimă cu creativitatea. Fondată în 1969 de Manfred Eicher, ECM a produs până acum mai mult de 1200 de albume. Artiști legendari precum Keith Jarrett, Paul Bley, Jan Garbarek, Chick Corea, Pat Metheny, John Abercrombie și multi alții sunt indisolubil legati de ECM, acest label reprezentând o garanție atât a calității actului artistic și a creativității, cât și a sound-ului și artwork-ului cu totul unice. Detalii la www.ecmrecords.com
Lucian Ban (pian) www.lucianban.com
Unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni români de jazz, pianistul Lucian Ban și-a câștigat renumele pe scena newyorkeză grație unei serii de proiecte și albume de primă mână, sound-ul pianului său aducându-i din partea criticilor comparații cu Vladimir Horrowitz și McCoy Tyner, Ban fiind considerat ”unul din cei mai buni pianiști care s-au mutat la New York în ultima decadă” (Bruce Lee Gallanter). În ultimii patru ani, împreună cu extraordinarul basist John Hebert, Lucian Ban a condus Octetul Enesco Re-Imagined dedicat reinterpretării lucrărilor celebrului compozitor George Enescu, un proiect ce s-a bucurat de o excelentă primire în presa internațională, fiind aplaudat pe marile scene ale lumii: London Jazz Festival/Royal Elizabeth Hall, Barcelona Jazz Festival, Jazz dÓr din Strasbourg, Capitala Culturală Europeană de la Guimaraes, Portugalia, și altele.
Nominalizat de două ori în 2005 și 2006 la “Best European Jazz Musician“ de către Hans Koller Foundation, pianistul, compozitorul și aranjorul Lucian Ban, originar din Cluj, activează la New York unde este liderul mai multor grupuri (Tuba Project, Elevation, Sam Newsome & Lucian Ban), toate implicând muzicieni de prim rang, recunoscuți în întreaga lume. A editat 8 albume sub nume propriu pentru case de discuri americane și europene.
Mat Maneri (viola) www.myspace.com/matmaneri
Nominalizat în 2006 la Premiile Grammy pentru „Cel mai bun album de muzică alternativă”, Mat Maneri este recunoscut drept unul dintre cei mai creativi muzicieni de jazz de azi, un adevărat „copil nebun” al avangardei americane. www.myspace.com/matmaneri
În 1990 Mat a fondat prestigiosul Joe Maneri Quartet împreună cu tată său și cu Randy Peterson. Mat a început să scoată albume ca lider de grup în 1996 și a dezvoltat patru ansambluri muzicale. Pianiștii Paul Bley, Cecil Taylor, Matthew Schipp și Borah Bergman l-au solicitat pe Mat Maneri să lucreze cu ei în locuri precum Montreal Jazz Festival, Library of Congres și în concerte pe scene din toată Europa. Fără să poată fi inclus într-o categorie anume, datorită versatilității sale muzicale, Mat a mai lucrat cu Joe Morris, John Medeski, Tim Berne, Cecil McBee, T.K. Ramakrishnan, Franz Kogelman, Roy Campbell, Spring Heel Jack, Draze Hoops și apare pe CD-ul Remixex al Illy B Eats.
Evan Parker (saxofoane) www.evanparker.com
Celebrul saxofonist britanic Evan Parker este o figură centrală în dezvoltarea scenei europene de free jazz și improvizație. Considerat astăzi ”unul dintre cei mai buni improvizatori de ansamblu” (Chicago Reader), Parker s-a născut în Bristol și a început să cânte la saxofon la 14 ani, debutând astfel în ceea ce avea să devină o strălucită carieră pe scena mondială de jazz. De-a lungul acesteia a concertat cu pianistul Cecil Taylor și percuționistul lui Coltrane, Rashied Ali, a înregistrat cu Paul Bley, a cântat în deschidere pentru Ornette Coleman, când celebra compoziție a acestuia Skies of America a avut premiera în Marea Britanie. Deși stabilit la Londra, a lucrat adesea cu colegi americani printre care Anthony Braxton, Steve Lacy și George Lewis. Parker este foarte cunoscut pentru solo-urile sale de saxofon soprano, o serie de lucrări care s-au centrat în ultimii ani pe continua explorare a unor tehnici speciale precum respirația circulară, multifonia și altele.
Parteneri media ai evenimentului: Radio Guerilla, Hotnews, BeWhere, Port.ro, Liternet, B 24 Fun, Observator cultural, Cooperativa urbană, Modernism.ro, Tataia, Ginger Group, Oops Media.
Biletele se pun în vânzare joi, 11 aprilie