În perioada 4 – 24 februarie Galeria Odeon şi Danaartgallery prezintă expoziţia:
DESENE PE FIER / DRAWINGS ON IRON
Artista Lidia Alina Nicolae ne propune un proiect inedit pe care îl prezintă în câteva cuvinte:
“Îmi doresc să aduc în atenţie gravura ca tehnică tradiţională a graficii, mai puţin mediatizată în prezent deoarece gravura împreună cu tiparul stăteau la baza realizării şi ilustrării cărţilor. Poate părea o metodă de exprimare artistică mai greu de folosit din cauza numeroaselor intervenţii şi a timpilor îndelungaţi necesari pentru realizarea lor cronologică, dar, cu toate acestea, este una dintre cele mai expresive, dând rezultate impresionante şi pentru autorul însuşi. Cel puţin la fel de spectaculos este negativul, placa de metal (fier sau cupru), care ne este arătată de foarte puţine ori. Ea este matriţa şi ne dezvăluie desenul rotit în oglindă a ceea ce va apărea imprimat, dar de data aceasta cu şanţuri şi suprafeţe mate sau lucioase. Contrastul este una din trăsăturile specifice gravurii, chiar dacă este vorba despre un print (o imprimare, stampă) monocrom sau cu mai multe culori. Lucrările mele sunt realizate în tehnicile “pointe sèche, aquaforte şi aquatinta” şi fac parte din mai multe serii, create pe parcursul anilor. Vor fi prezentate atât prima cât şi cea mai recentă gravură a mea. Sentimentul pe care gravurile îl trezesc la prima vedere dar şi după o analiză amănunţită este o combinaţie între forţă şi sensibilitate, chiar dacă este vorba despre o reproducere după marii gravori ai lumii sau despre idei şi compoziţii personale. Cele două trăsături provin din puterea necesară pentru a acţiona asupra suportului dar şi din stăpânirea, controlarea acesteia pentru a ghida linia pe traseul dorit. Fiecare nouă gravură este o încercare, pot spune, de îmblânzire a forţei fizice pe parcursul creaţiei.
Îmi place să combin această tehnică clasică, cu subiecte mai puţin clasice, şi să realizez compoziţii cu un mesaj (vizual) puternic care împreună să conducă la impresionarea şi consolidarea memoriei vizuale a privitorului. De aceea, compoziţiile mele conţin uneori elemente sau influenţe suprarealiste, punând în relaţie personaje şi cadre care au ca rezultat o atmosferă ireală.”
În această expoziţie Lidia-Alina Nicolae reuneşte şi explorări din perioada studenţiei şi a masteratului în grafică încheiat în 2010 la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti.
Lidia-Alina a participat la expoziţii personale şi de grup în Freiburg, München, Palatul Mogoşoaia, Bucureşti, Ploieşti, Hunedoara, Sibiu şi se bucură că lucrările ei fac parte din colecţii private din România, Franţa, Germania, Anglia, Australia şi Slovenia.
Parcursul artistic al tinerei graficiene s-a deschis deja cu o confirmare internaţională venită din Mexic în 2010, odată cu câştigarea marelui premiu la concursul de afişe organizat de Federaţia Internaţională a Femeilor Universitare.
Cu ocazia vernisajului care va avea loc în data de 7 februarie, de la ora 19.00 veţi putea afla mai multe despre lucrările expuse chiar de la artistă.