Spectacol realizat în cadrul proiectului ”LIBER SĂ DECID. Tranziția de la tutelă la Sprijin în Luarea Deciziilor pentru persoanele cu dizabilități”, derulat de Centrul de Resurse Juridice cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Cum ar fi viața noastră dacă nu am fi lăsați să luăm decizii? Ce s-ar întâmpla cu noi dacă nu am putea alege cine și cum ne atinge, cine, unde și cum ne vede, unde, cu cine și cum vrem să locuim, ce și cum vrem să mâncăm, când și unde vrem să ieșim, ce să purtăm, când să dormim?
În România, aproape o sută de mii de oameni sunt puși sub interdicție judecătorească, aflați în ”moarte civilă”: unul dintre ei e Luli, o tânără cu dizabilitate intelectuală, instituționalizată de la naștere, care răspunde cu propria viață la multe dintre întrebările de mai sus. Din centru în centru, din mână în mână, Luli supraviețuiește. O identitate amprentată de ce dictează ceilalți, un copil, o tânără, un adult, o rezidentă, un număr, un trup – cine este, de fapt, Luli?
Poveste inspirată și documentată pe baza mai multor fapte reale, cu accent pe istoria recentă a României privind evoluția legislativă în materia respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități intelectuale și/sau psihosociale. Spectacolul va fi urmat de un dialog cu publicul.
,,Eu sunt Luli şi aceasta este vocea mea” a repetat de nenumărate ori – actriţa Anda Saltelechi. Încă mă urmăreşte finalul acestei piese. A încercat să strige pentru fiecare om închis acum într-o instituţie de asistenţă socială sau psihiatrică. E nevoie de mult mai multe săli şi spectacole din cauză că sunt zeci de mii de persoane închise în centrele de asistenţă socială şi în spitalele de psihiatrie pentru bolnavii cronici. (Georgiana Pascu, manager de program Pledoarie pentru Demnitate CRJ)
O veritabila lecție pentru generația actuală, dar și pentru cei care cunosc ce a însemnat Decretul 770 și cortegiul de durere pe care acest act normativ l-a adus în societate. Spectacolul și discuția au reprezentat o veritabila lecție de cultura juridica și de atitudine civică. (Raul Alexandru Nestor, Judecător, Tribunalul București)
Spectacolul e bine legat, are ritm și tulbură, clintește ceva în oricine asistă la el, pune niște întrebări la care nu ai cum să nu continui să meditezi și după aplauzele finale: pentru tema lui, indiscutabil importantă, actuală, extrem de sensibilă; pentru jocul excepțional al celor trei actrițe foarte bine conduse de regizoare (Liviu Ornea, LiterNet – Eu sînt Luli. Un spectacol de o factură specială)
Mulțumiri cursului de Limba Semnelor Române din cadrul Universității din București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, doamnelor profesoare Florica Iuhaș și Elena Demeter.
Data premierei: 4 mai 2023
Durata spectacolului: 1h30