Teatrul Odeon are plăcerea să anunţe
Festivalul internaţional “Vieţi paralele – Secolul 20 văzut prin ochii Poliţiilor Politice”
11-13 octombrie, ora 19.30, Sala Studio
Vieţi paralele – secolul 20 prin ochii Poliţiilor Politice este un proiect al Festivalului Internațional de Teatru Divadelná Nitra din Slovacia care aduce împreună artişti, co-producători şi instituții partenere din şase țări: Cehia, Germania, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. Artişti din țări ale fostului bloc comunist au creat şase spectacole de teatru pornind de la studiul unor materiale ce au aparţinut fostelor poliții secrete. Toate spectacolele au fost prezentate pentru prima oară la Festivalul Internațional de Teatru Divadelná Nitra, între 27 septembrie și 2 octombrie 2013. Pe parcursul anului 2014, fiecare co-producător organizează pentru publicul său local un festival în care invită cel puțin alte două producții realizate în cadrul acestui proiect interdisciplinar şi internaţional.
În perioada 11 – 13 octombrie, în cadrul festivalului organizat la Bucureşti, la Teatrul Odeon, vor fi prezentate spectacolele: Eu şi dosarul meu – Teatrul de Stat din Dresda (Germania) – sâmbătă, 11 octombrie, Toufar – Jocurile torturii – Teatrul Naţional de Operă din Praga (Cehia) – duminică, 12 octombrie şi Tipografic Majuscul – coproducţie dramAcum şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Nitra în parteneriat cu Teatrul Odeon, programat luni, 13 octombrie. Toate reprezentaţiile vor avea loc la Sala Studio, de la ora 19.30.
EU ŞI DOSARUL MEU – Teatrul de Stat din Dresda, Germania
Regie: Clemens Bechtel
Teatrul documentar poate avea multe forme, însă cea mai autentică dintre ele este aceea în care oameni reali au curajul să își prezinte chiar ei experienţa de viaţă pe scenă.
Existenţa celor care vin să ne vorbească a fost marcată în mod direct de activitatea Stazi, Serviciul de Securitate al Statului din Germania. Intensitatea onestităţii și a curajului cu care ne amintesc despre o perioadă și despre un tip de societate ce nu pot fi uitate sunt absolut remarcabile.
TOUFAR – JOCURILE TORTURII – Teatrul Naţional de Operă din Praga
Autor: Aleš Březina, Regizor: Petr Zelenka
Spectacolul de operă Toufar – Jocurile Torturii folosește materiale scrise, audio și video autentice. În originala sa operă documentară, compozitorul Aleš Březina investighează lupta pentru putere a instituţiilor și încearcă în același timp să pună întrebări legate de esenţa credinţei umane, adevăr și miracol.
TIPOGRAFIC MAJUSCUL – Teatrul Odeon şi DramAcum
un spectacol de Gianina Cărbunariu
Pe lîngă documentele scrise în limbajul de lemn al aparatului opresiv al vremii (planuri de măsuri, note informative, note de analiză etc), în cele 200 de pagini ale dosarului nr. 738 privind „Elevul” sunt păstrate și declaraţiilelui Mugur Călinescu, unui tînăr de 16 ani care reușește să rămînă fidel propriilor convingeri în ciuda presiunilor Securităţii și a lipsei de solidaritate a celor din jurul său.