Teatrul Odeon celebrează Ziua Mondială a Dansului printr-un eveniment deosebit
GALA EXTRAORDINARĂ A DANSULUI RĂZVAN MAZILU & FRIENDS
în ziua de 29 aprilie, de la ora 19.00, la sala Majestic
Vor dansa prim-soliști ai Operei Naționale Bucuresti, ai Teatrului Național de Operetă, dansatori și coregrafi independenți: Cristina Dijmaru, Vanda Ștefănescu, Bianca Patrichi, Ovidiu Matei Iancu, Valentin Stoica, Cristian Preda, Ross Freddie-Ray McCaw, Relu Dobrin, actorul Ștefan Lupu
Human Art Dance Company – coregraf Raluca Zetu
Elevii Liceului de Coregrafie Floria Capsali din București
Clubul de tango TangotangenT
Invitat special: NICU ALIFANTIS
Ziua Mondială a Dansului a fost introdusă în anul 1982 de către Comitetul Internațional de Dans al Institutului Internațional de Teatru Unesco, iar data a fost aleasă să comemoreze nașterea lui Jean-Georges Noverre, născut în 1727, care a fost dansator francez, maestru de balet și un mare reformator al dansului.
Anul acesta au fost desemnate cinci personalităţi din lumea dansului (din diferite regiuni Unesco) pentru a scrie un mesaj cu acest prilej.
Redăm câteva fragmente din aceste mesaje:
Da, o exprim cu tărie, dansul se poate inventa și reinventa, aici, acum și oriunde. Da, mișcarea își arată uneori strălucirea și armonia în locuri neobișnuite, cum ar fi o tabără de refugiați, o întreagă poveste care – gest contra gest, corp contra corp, spectre contra spectre – poate să înceapă să danseze. (…)
Dansați pentru a păcăli singurătatea, așteptarea, durerea. Dansați pentru a da lumină unei priviri, dansați pentru a îndepărta frica, dansați și dansați din nou. (…)
Salia Sanou, Burkina Faso
(…) Pentru mine corpul nostru este un templu. În el începe viața. În el se află sufletul. În el este inima, acel mușchi care pompează iubire. Creierul lui este puterea gândului. Binele și răul se luptă în adâncurile lui. Corpul aduce mișcarea, esența vieții, la cea mai sublimă formă de expresie: DANSUL. (…)
Georgette Gebora, Liban
Lumea pare să se afle în constante dezacorduri și dificultăți. Am fost martori, mai ales în ultimii ani, la conflicte interminabile, între țări, rase și culturi. Ca practicant al dansului nu mă pot abține să nu mă întreb dacă dansul ar putea cumva să devină un antidot pentru a preveni sau contracara unele dintre tulburările care amenință pacea și armonia lumii. (…)
Willy Tsao, Hong Kong
Dansul este despre a fi prezent. Este despre a asculta scopul senzațiilor și a permite ascultării să devină combustibil tuturor sentimentelor noastre, formelor și conținutului. Totuși, trebuie să ne amintim întotdeauna de unde venim. (…) Și trebuie să ne amintim întotdeauna să dansăm câte puțin în fiecare zi… și niciodată în fața oglinzii.
Ohad Naharin, Israel
Corpul tău începe înaintea ta și este locul tuturor ritualurilor care îți aparțin. Când îți asculți corpul prin dans asculți și corpurile și dansurile seducției și celebrării care au aparținut stămoșilor și neamurilor tale. (…) Dansul este marele antidot la nebunia umanității. Fiecărei persoane strămutate, refugiate sau exilate de oriunde în lume, îi spun: ai o patrie care merge cu tine pe care nimeni și nimic nu ți-o poate lua; patria corpului tău.
Marianela Boan, Cuba
Vă așteptăm cu drag la Teatrul Odeon, să celebrăm împreună Dansul.
Preț bilete: cat. 1 – 40 lei, cat. 2 – 20 lei