Vineri, 21 februarie 2025, începând cu ora 19.00, la Sala Studio, va avea loc o
ÎNTÂLNIRE CU ARTA POPESCU.
CRISTIAN POPESCU – 30 DE ANI DE VIAȚĂ POSTUMĂ
omagiu adus poetului Cristian Popescu (1959 – 1995), unul dintre cei mai originali poeți ai generației ‘90.
După reprezentațiile celor două piese de teatru traduse și adaptate de Cristian Popescu și puse în scenă de Alexander Hausvater – … au pus cătușe florilor… (după Fernando Arrabal, 1990) și La Țigănci (după Mircea Eliade, 1993) – Teatrul Odeon vă așteaptă la acest eveniment de repunere în lumină a unui autor important al literaturii române contemporane.
În prezența Danei Popescu-Jourdy, sora poetului, vor avea loc:
– Prezentarea în avanpremieră a volumui de poeme din opera lui Cristian Popescu editat la Casa de Editură Max Blecher, discuții despre poetul Cristian Popescu și opera sa moderate de poetul Claudiu Komartin.
– Poeme în lectura lui Cristian Popescu (înregistrări audio)
– Fragmente din scenariul UN TRAMVAI NUMIT POPESCU parcurse de actorii: Mihai Marinescu, Liliana Pană, Simona Popescu, Annemary Ziegler, Vasile Toma, Bogdana Darie, Adrian Anghel, Silvia Codreanu și Felicia Gozman Pinte.
Scenariul și regia – Gavriil Pinte
Evenimentul este organizat de Teatrul Odeon, în colaborare cu Editura Max Blecher și cu sprijinul Societății Române de Radio
INTRAREA ESTE LIBERĂ
Cristian Popescu (1 iunie 1959 – 21 februarie 1995) a absolvit Facultatea de Litere a Universității București în 1990 și a fost membru al Cenaclului «Universitas», condus de Mircea Martin.
Este considerat unul dintre dintre poeții cei mai originali ai generației ‘90.
A fost redactor-șef la Nouăzeci, supliment al revistei Luceafărul (1990 – 1993) si redactor la ziarul Adevărul (1994).
A publicat volumele: Cuvânt înainte (Editura Cartea Românească, 1988), Arta Popescu (Societatea Adevărul, 1994).
Postum, au fost publicate texte inedite si reeditate mai multe volume. Poemele sale au apărut in antologii de poezie în Romania și străinătate.
„Deși scria pentru a-și afla pacea, Cristian Popescu a rămas până la capăt un răzvrătit într-o literatură în genere tranzacțională cu tragicul. (…) Asta și face Popescu (…) Scrie și iar scrie caiete eminesciene în care se aude duhul caragialian cântând cântece de Anton Pann prin mahalalele celeste.”
Alexandru Condeescu
„Ce ar fi mai frumos și mai potrivit decât un spectacol pentru a petrece (în Tramvai) 30 de ani de viață postumă a lui Cristi?
Mulțumesc mult tuturor celor care au sprijinit ideea și care au contribuit la realizarea acestui moment de punere în lumină a poetului Popescu.”
Dana Popescu – Jourdy