Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad
va susţine, în luna mai, o microstagiune la Teatrul Odeon Bucureşti. Publicul din capitală va putea viziona trei dintre cele mai de succes producţii din repertoriul actorilor arădeni: ”Reunificarea celor două Corei” de Joël Pommerat, regizat de Radu-Alexandru Nica, ”Cerc oglindă transformare” de Annie Baker, în regia lui Cristian Juncu şi „Perplex” de Marius von Mayenburg, regizat de Theodor Cristian Popescu.
Spectacolele vor fi găzduite de Teatrul Odeon Bucureşti, pe scenele sălilor Studio şi Majestic, în zilele de 4, 5 şi 6 mai 2015.
Luni, 4 mai 2015, ora 19.30, sala Studio
Reunificarea celor două Corei
de Joël Pommerat
Traducerea: Vlad Russo
Regia: Radu-Alexandru Nica
Scenografia: Ioana Popescu
Muzică şi sound design: Vlaicu Golcea
Coregrafia: Florin Fieroiu
Concept video: Mihai Păcurar
Light design: Lucian Moga
Distribuţia: Dorina Darie-Peter, Alina Danciu, Cecilia Donat, Mariana Tofan-Arcereanu, Carmen Vlaga-Bogdan, Ovidiu Crişan, Andrei Elek, Zoltan Lovas, Ioan Peter.
Preţul biletelor: 21,20 lei
Spectacolul se deschide cu un scheci în care o femeie căsătorită de 20 de ani, cu o familie împlinită, cu soţ şi copii mari, îi explică unui „mediator” că vrea să divorţeze.
Motivul: între ea şi soţ „nu există dragoste”. Spectacolul continuă cu diverse alte situaţii la limita dintre realism şi absurd: doi părinţi îl bănuiesc pe învăţătorul copilului de perversiune, o aşa-zisă relaţie de dragoste/sex între un preot şi o prostituată, cu multele implicaţii care decurg din ea, o femeie care în ziua nunţii află că viitorul soţ avusese micile lui aventuri cu fiecare dintre surorile ei, totul culminând cu „reunificarea celor două Corei”, în povestea cu femeia amnezică – o frumoasă metaforă pentru mitul celor două jumătăţi, citit în cheie contemporană.
Cu noul spectacol, Radu-Alexandru Nica îşi continuă un traseu regizoral în care caută nu atât explicaţii pentru felul în care se manifestă azi „natura dragostei”, cât, mai degrabă, încearcă să decripteze mecanisme psihologice ce declanşează anumite acţiuni între oameni care intră în relaţii de „dragoste”. Şi o face pornind invers, aşa cum sugerează textele lui Pommerat, dinspre acţiunea fizică, redusă la esenţa ei, spre gândul care o declanşează. Totul, într-un univers în care fiecare individ e o „Coree”, iar celălalt, o altă „Coree” şi fiecare tinde spre o „reunificare” în fond imposibilă, se arată în caietul program al spectacolului.
Marţi, 5 mai 2015, ora 19, sala Majestic
Cerc oglindă transformare,
de Annie Baker
Traducerea: Bogdan Budeş
Regia: Cristian Juncu
Scenografia: Cosmin Ardeleanu
Distribuţia: Mariana Tofan / Aura Călărașu, Ovidiu Ghiniţă, Ioan Peter, Alina Danciu, Amalia Huţan.
Preţul biletelor: 21,20 lei
Spectacolul „Cerc Oglindă Transformare” de Annie Baker aduce în faţa spectatorilor cinci personaje care participă săptămânal la un curs de actorie. Cu toţii descoperă asemănarea teatrului cu viaţa, dar mai ales faptul că viaţa merită trăită, în ciuda oricăror greutăţi şi a tuturor dezamăgirilor. Câştigătoare a Premiului Pulitzer, Annie Baker, autoarea textului este absolventă a Departamentului de Scriere Dramatică al New York University`s Tisch School of the Arts, iar textele sale au propulsat-o rapid în prim-planul dramaturgiei americane contemporane. Referindu-se la „Cerc Oglindă Transformare”, The New York Times o recomandă ca pe o piesă cuceritoare, care nu te lasă nici o clipă să te desprinzi de ceea ce se întâmplă pe scenă, The Guardian prevedea un parcurs extraordinar autoarei, iar publicul era îndemnat să nu rateze acest spectacol.
Miercuri, 6 mai 2015, ora 19, sala Majestic
Perplex
de Marius Von Mayenburg
Traducerea: Elise Wilk
Regia: Theodor Cristian Popescu
Scenografia: Mihai Păcurar
Coregrafia: Andreea Gavriliu
Light design: Lucian Moga
Distribuţia: Cecilia Donat, Carmen Vlaga-Bogdan, Andrei Elek, Alex Mărgineanu
Preţul biletelor: 21,20 lei; 12,72 lei
Premiul special al juriului la Festivalul de Teatru Scurt Oradea. Un puzzle teatral ofertant şi amuzant.
Un cuplu revine acasa din vacanţă şi… începe spectacolul: viu, colorat, cu un umor de foarte bună calitate, din zona absurdului contemporan. În faţa ochilor spectatorilor se derulează scene multe, personaje diverse, în interpretarea celor patru actori arădeni.
„Perplex” este un spectacol foarte vesel vizual, dar nu numai.
„Încă din timpul repetiţiilor am ştiu că va fi un spectacol care va prinde la public, pentru că este o comedie nemaipomenită, pentru că se înscrie în acea categorie grea a comediei deştepte, de mare calitate”, spune scenograful Mihai Păcurar.
În toamna anului trecut, la ediţia a XX-a a Festivalului de Teatru Scurt de la Oradea, premiul special al juriului a fost acordat lui Theodor Cristian Popescu, pentru regia a trei spectacole, printre care şi „Perplex”, montat la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”.
Acesta este ultimul spectacol al microstagiunii arădene la Bucureşti, un spectacol menit să descreţească frunţi şi să lase spectatorul … „Perplex”!
Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani.