Regizorul Dinu Cernescu (n. 18 octombrie 1935, București) a murit în dimineața zilei de 6 ianuarie 2024, la Spitalul Elias.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1957. În următorii doi ani a montat la Teatrul Național din Craiova. Apoi în București, la Teatrul „Barbu Delavrancea”. Dar și la Galați, Brașov și la Televiziunea Română. În 1965 începe seria montărilor celebre de la Teatrul „Nottara”, iar în 1966 începe să colaboreze cu Teatrul Giulești. În aceeași perioadă montează și la Teatrul Mic, Teatrul de Comedie și la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. În 1968 regizează „Viziuni flamande” de Michel de Ghelderode, la Teatrul „Nottara”, cu care va fi invitat în Franța, Danemarca, Finlanda. În același an montează la Teatrul Giulești „Meșterul Manole”, iar în 1970 „Nunta lui Figaro”, cu care va ajunge la Roma și în Danemarca. În 1972 beneficiază de burse de studii în Germania și Marea Britanie, iar în 1984 în SUA. În 1973 face turnee cu Teatrul Giulești în Italia și URSS, cu „Meșterul Manole” și „Măsură pentru măsură”, cu care în anul anterior fusese la Varșovia. În 1974 are loc premiera cu „Hamlet”, la Teatrul „Nottara”, cu care va ajunge la Sofia, Köln, Paris, Lisabona, Salonic și Atena, iar cu „Matca” la Varșovia. În 1976 inaugurează Sala Majestic a Teatrului Giulești (actualul Odeon) cu „Zamolxe”, unde va continua să lucreze până în 1986. Este invitat să monteze în străinătate, la Dortmund, Budapesta, Bruxelles, Copenhaga, Tel Aviv, Beer Sheva și ca profesor să predea la Academia de Teatru din Maastricht (Olanda), de mai multe ori. Între 1990-1998 este angajat ca regizor artistic și montează mai multe spectacole la Televiziunea Română.
În 1993 este distins cu Premiul UNITER și cu Premiul APTR pentru cel mai bun spectacol TV: „Ce zi frumoasă!” de Michel de Ghelderode. În 2005 primește Premiul UNITER pentru întreaga activitate. Continuă să monteze mai multe spectacole la Teatrul „Bulandra”, iar la Odeon revine în 2013 cu „Un tramvai numit dorință” și în 2015 cu „Trei generații”, spectacol care se află în repertoriu și astăzi.
În 2009 publică volumul memorialistic „Regizor”, în 2012, „Martor”, în 2017, „Întâlniri”, la Editura Semne, București, care au fost continuate și de alte volume. În al treilea volum, mărturisește: „În meseria mea, orice întâlnire este importantă. De la întâlnirea cu un pom splendid a cărui amintire o duci cu tine toată viața, până la discuțiile pasionante cu o eventuală celebritate mondială – toate sunt întâlniri care îți modelează viața fără să știi. Ele sunt adevărata mea lume – lumea Teatrului”. A legat prietenii cu Jerzy Grotowski și Eugenio Barba, și a avut întâlniri memorabile cu Federico Fellini, Franco Zeffirelli, De Chirico, Vittorio De Sica, Ian McKellen şi Salvador Dali, despre care vorbește în scrierile sale.
Dumnezeu să îl ierte!
Sâmbătă, 13 ianuarie, după ora 10.00 dimineața, trupul neînsuflețit al regizorului Dinu Cernescu va fi depus la capela Cimitirului Sf. Vineri, iar duminică, 14 ianuarie, ora 11.00, va avea loc înmormântarea.
Printre ultimele sale interviuri: Dialoguri teatrale @ODEON și „În meseria mea orice întâlnire este importantă. Întâlnirile îți modelează viața fără să știi“, apărut pe B-Critic.