odeon.art 7 – Zilele Culturii Bulgare
în perioada 21 – 24 mai 2013INTRAREA ESTE LIBERĂ LA TOATE EVENIMENTELE
Joi, 23 mai, ora 19.30
Nirvana
de Konstantin Iliev
Traducerea Anka Staneva
Regia Vlad Cristache
Cu Marius Stănescu, Sabrina Iaşchevici, Silvian Vâlcu
Spectacol lectură, urmat de discuţii cu publicul, în prezenţa autorului.
Piesa Nirvana de Konstantin Iliev are la bază materiale documentare despre relaţia dintre poetul bulgar Peyo Yavorov şi soţia sa Lora Karavelova.
Subiectul, cu numeroase întorsături şi retrospective, scoate la iveală relaţia dintre două personaje foarte complexe şi pasionale. El este un poet talentat implicat în luptele naţionale şi sociale din Macedonia de la începutul secolului XX (problemă actuală din nou la începutul secolului XXI); ea este o tânără emancipată, fiica unui fost Prim Ministru. Nu este necesar ca publicul să fie familiar cu faptele din istoria Balcanilor: ele servesc doar de fundal pentru autorul care examinează din perspectiva prezentului eterna problemă a relaţiei dintre Bărbat şi Femeie.
KONSTANTIN ILIEV
Dramaturg, romancier, traducător, Konstantin Iliev s-a născut pe 16 octombrie 1937, la Gorno Pavlikeni (Bulgaria). În 1961 a absolvit secţia de filologie germană a Universităţii “St. Kliment of Ohrid” din Sofia. În perioada 1969-1972 a urmat cursuri postuniversitare la Universitatea Humboldt din Berlin, pe care le-a încheiat cu o lucrare de doctorat despre opera lui Friedrich Dürrenmatt.
Iliev a scris prima sa piesă, Dor de culori, în 1961. Deşi s-a aflat în repetiţii la teatrul din Varna, premiera a fost interzisă din motive ideologice. Următoarele sale două piese, Fără tine în octombrie (1968) şi Regele Şoarece (1968, piesă pentru păpuşi) n-au fost montate din aceleaşi motive.
Prima sa premieră a avut-o cu piesa Muzică din Shatrovets, jucată cu enorm succes la teatrul din Blagoevgrad în 1973 şi 1974. Au urmat apoiFereastra (1978), Busuioc pentru Draginko (1979), Vin de Paşte (1980), Nirvana (1983), Odiseu călătoreşte spre Ithaca (1984), Vin roşu pentru despărţire (1990), Oloaga sau Lupoaica Mamă Sfântă (1995), Francesca (2002) şi Beethoven 21 (2006).
Este autorul unor studii, articole şi eseuri reunite în volumul Memoria corbului. Texte despre teatru, dramaturgie şi politică (2005). A tradus din germană Büchner şi Brecht. A luat parte la prima ediţie a Bienalei de la Bonn New European Plays în 1992 cu lecturi din textele sale şi la a treia ediţie din 1996 cu un spectacol după piesa sa Nirvana. Din 1973 a fost dramaturg la mai multe teatre, la Blagoevgrad până în 1978 şi apoi la Sofia. Între 1995 şi 2007 a fost dramaturg şef la Teatrul Naţional „Ivan Vazov” din Sofia. Piesele sale au fost montate pe toate scenele profesioniste din Bulgaria, dar şi în Austria, Marea Britanie, Estonia, Franţa, Macedonia, Polonia, Rusia, Slovacia, ş.a. A fost laureat cu numeroase premii naţionale pentru dramaturgie.
În 1989 cartea sa Măgarul francez (o poveste de dragoste plasată în anii 60) a câştigat concursul naţional pentru cel mai bun roman al anului. În 1996 Universitatea din Viena i-a decernat Premiul Herder pentru întreaga activitate. În 2003, cartea sa Înfrângerea a câştigat Premiul Helicon pentru Carte nouă de ficţiune bulgară, iar în 2005 Premiul „Elias Canetti”. În 2012 i-a fost oferit Premiul “Hristo G. Danov” pentru întreaga contribuţie literară la cultura bulgară.
Programul odeon.art 7 – Zilele Culturii Bulgare este organizat de Teatrul Odeon cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti.
Parteneri:
Ambasada Republicii Bulgare, Fundaţia Art ActSponsori:
Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, Renault Technologie Roumanie, Hotel MajesticParteneri media:
24 FUN, Radio România Cultural, ArtAct Magazine, TV City, Cocor ChannelMulţumiri Catedrei de Teatrologie din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică, Bucureşti