Ultima zi
INTRAREA ESTE LIBERĂ
Vineri, 24 mai, ora 19.00, Sala Majestic de Ziua Naţională a Culturii Bulgare
CONCERT New Symphony Orchestra (Sofia)
Cu: Irina Stoyanova (concertmaestru), Petya Dimitrova, Ivan Penchev, Petko Petkov (vioara I), Vesselin Dimitrov, Divna Belcheva,Madlen Georgieva, Marina Todorova (vioara II), Hristo Arolski, Nadja Petrova, Radoslav Jordanov, Boyan Kolev (viola), Petar Koushlev,Stanislav Ushinkin, Svetlana Pencheva (violoncel), Borislav Simeonov (contrabas).
Program:
HENRY PURCELL (1659-1695)
Chacony in G minor, Z.730
ARCANGELO CORELLI (1653-1713)
Concerto grosso, Op.6 no 3, C minor
I. Largo II. Allegro-Adagio III. Grave IV. Vivace V. Allegro
PETER WARLOCK (1894-1930)
Capriol Suite for String Orchestra
I. Basse-Danse II. Pavane III. Tordion IV. Bransles V. Pieds-en-l’air VI. Mattachins
ANTONIN DVORAK (1841-1904)
Serenade for Strings in E major, Op.22
I. Moderato II. Tempo di Valse III. Scherzo IV. Larghetto V. Finale: Allegro vivace
New Symphony Orchestra a fost fondată în 1991 de către criticul muzical Julia Hristova, ca o alternativă la instituţiile muzicale existente în Bulgaria, susţinute financiar şi controlate de stat. De-a lungul existenţei sale, New Symphony Orchestra şi-a creat propriul model cultural şi o reţea de prieteni care sunt implicaţi în activitatea acestei instituţii culturale unice în Bulgaria.
New Symphony Orchestra a fost concepută în ideea de a fi în acelaşi timp o şcoală şi o instituţie care să adune sub aripa sa muzicieni bulgari tineri şi talentaţi: muzicieni fără experienţă de concert, dar cu dorinţa de a lucra şi de a-şi îmbunătăţi performanţa. Mai mult de 800 de interpreţi, cu vârsta medie cuprinsă între 25 – 27 de ani au cântat în orchestră de la înfiinţare până azi. Muzicieni din New Symphony Orchestra sunt lideri în orchestre celebre în întreaga lume ca: Philadelphia Orchestra, Monte-Carlo Philharmonic Orchestra, Texas Symphony Orchestra, Ridgefield Symphony Orchestra, Buenos Aires Symphony Orchestra, Qatar Symphony Orchestra, Lausanne Chamber Orchestra.
În plus faţă de modelul de lucru cu muzicienii şi programul muzical de înaltă calitate care sunt originale pentru Bulgaria, New Symphony Orchestra este, de asemenea, unică în privinţa structurii organizatorice, a managementului şi a finanţării. A impus un sistem independent de finanţare şi management tipic pentru o formaţie muzicală prestigioasă prin contribuţii anuale voluntare la aşa-numitul Fond Anual. Participanții la Fond sunt persoane fizice şi corporaţii, care au parte de privilegii în funcţie de contribuţie.
Din 2009 orchestra face parte din organizaţia ONE /Orchestra Network for Europe, organizaţie cu membri din 9 ţări europene.
Încă de la înfiinţare, programul său muzical a combinat opere clasice celebre cu muzică mai puţin cunoscută sau care nu a mai fost cântată în Bulgaria. Diversitatea repertoriului şi adaptarea organizatorică de la o orchestră de cameră la un ansamblu complet – a făcut posibil ca New Symphony Orchestra să câştige un loc de onoare în viaţa culturală a Bulgariei.
Întemeierea orchestrei în 1991 a stârnit la început reacţii destul de controversate în cercurile culturale bulgare, dar acestea s-au transformat rapid în apreciere şi criticii muzicali au început să vorbească despre „fenomenul New Symphony Orchestra” (Standard daily, 1993).
Vă aşteptăm cu drag!
Programul odeon.art 7 – Zilele Culturii Bulgare este organizat de Teatrul Odeon cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti.
Parteneri:
Ambasada Republicii Bulgare, Fundaţia Art ActSponsori:
Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, Renault Technologie Roumanie, Hotel MajesticParteneri media:
24 FUN, Radio România Cultural, ArtAct Magazine, TV City, Cocor ChannelMulţumiri Catedrei de Teatrologie din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică, Bucureşti