Compania de teatru RINKOGUN din Japonia prezintă vineri, 12 iunie 2015, la Teatrul Odeon, Sala Majestic, de la ora 19.00, spectacolul
Podul
Scenariul și regia: Yoji Sakate
Scenografia: John Manjiro
Costumele: Noriko Ono
Lighting designer: Isao Takebayashi
Sound designer: John Manjiro, Tokoha Utsumi
Cu: Aya Enjoji, Mari Nakayama, Tenshi Kamogawa, Kenjiro Kawanaka, Tsunekazu Inokuma, Lee Ju-Won, Eito Azumaya, Hideyuki Sugiyama, Naofumi Takeyama, Yoko Matsuoka, Maiko Hio, Yuka Tanaka, Syoko Munakata, Tomoshige Uhara
Spectacolul va fi prezentat cu supratitrare în limba română şi face parte din selecţia Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.
Durata: 2h 10 min
Preţul biletelor: 21,20 lei
Podul (Yaneura/ The Attic) este o colecţie de 12 episoade, aparent fără legătură între ele, care abordează incisiv o problemă socială tot mai frecventă în Japonia, denumită hikikomori. Se referă la adolescenţi, la tineri sau chiar la persoane mai în vârstă, care s-au închis în camerele lor şi refuză orice contact cu lumea din exterior. Toate scenele sunt jucate într-un decor claustrofob, de aproximativ 2 metri lăţime, de mărimea unei mansarde sau yaneura. În această piesă, „Yaneura” este şi numele comercial al „camerei” trapezoidale în interiorul căreia este jucat spectacolul, asemănătoare unui cort, pe care oricine o poate monta acasă, care este şi comercializată pe internet. Cu inteligenţă şi umor, piesa abordează fenomenul hikikomori din mai multe perspective, atât prin ochii participanţilor la acest proces de izolare autoimpusă şi involuntară (cumva ajung toţi să ocupe camere yaneura), precum şi prin ochii martorilor lor – familia şi prietenii. Poveştile variate din această piesă scrisă cu umor negru explorează implicaţiile hikikomori ca simptom al disfuncţiei sociale în Japonia post-modernă şi experienţele revelatorii ale celor care au fost atomizaţi de lipsa unei comunicări „reale” şi forţaţi să aleagă o viaţă izolată.
Producţia realizată în 2002 la Tokio a avut reprezentaţii în toată Japonia, dar şi la Paris, Viena, Frankfurt, Roma, Terni, Yalta, Bucureşti, New York, Pittsburg, Miami. A fost distinsă cu Premiul Yomiuri pentru Cea mai bună regie, Premiul Kinokuniya şi Premiul Yomiuri pentru literatură.
Fondată în 1983 de Yoji Sakate, Compania de Teatru Rinkogun a creat o serie de creații originale care dezbat o gamă variată de subiecte socio-politice. Tratând subiecte controversate și, pe alocuri, tabu, cum ar fi acțiunile Forțelor de auto-apărare ale Japoniei, apariția și influența culturilor religioase din Japonia, homosexualitatea, naționalismul și cenzura după Cel de-al Doilea Război Mondial, spectacolele Rinkogun aduc în fața spectatorilor dezbateri despre probleme sociale importante cu care se confruntă Japonia și comunitatea internațională.
Turneul companiei în România este susținut de Agenția pentru Ministerul Afacerilor Culturale din Japonia (2015).