Teatrul Odeon are plăcerea să anunţe reluarea
Concertului extraordinar
POVESTEA SOLDATULUI
libretul C. F. Ramuz
muzica Igor Stravinski
traducerea Şerban Foarţă
Narator: Dorina Lazăr
Dirijor: Tiberiu Soare
Silvestri Ensemble:
Monica Bălășoiu – vioară
Daniel Dumitrana – contrabas
Andrei Theodoru – clarinet
Ionuț Mardare – fagot
Oleg Răileanu – trompetă
Alexandru Moraru – trombon
Sorin Rotaru – percuție
Durata concertului: 1h 10 min
Data premierei 11 iulie 2013
Povestea soldatului reprezintă o capodoperă a muzicii secolului XX, în care compozitorul aduce un omagiu vechiului teatru popular rus, de care a fost fascinat încă din copilărie.
Stravinski a compus această lucrare în timpul primului război mondial, când se afla în Elveţia împreună cu prietenul său, prozatorul elveţian Charles Ferdinand Ramuz.
Ramuz a creat o povestire – parabolă inspirându-se din culegerea de basme ruseşti a lui Alexander Afanasiev. Un soldat îşi vinde vioara diavolului în schimbul unei cărţi care prezice viitorul finanţelor lumii. Cu acţiunea recitată şi dansată, acompaniată de numere muzicale orchestrale, diferită de genul de operă, Stravinski a spart toate canoanele, creând o formă atipică de spectacol, greu de încadrat într-un anume gen.
Beneficiind de un buget redus, Stravinski a imaginat o orchestră „concentrată” care cuprinde doar şapte instrumente.
Vioara, motivul târgului faustic, reprezintă sufletul soldatului și moneda de schimb, iar partea muzicală păstrează o intonație specific rusească. În rest, pe tot parcursul lucrării, sunt îmbinate ritmuri de tango, marșuri, valsuri sau corale, dând naştere unei lucrări omogene şi originale.
SILVESTRI ENSEMBLE face parte din Silvestri Orchestra şi a debutat în 27 aprilie 2013 la Sala Radio cu opera în concert Don Pasquale. Formată din studenți și absolvenți ai Universității de Muzică din București, orchestra se află sub mentoratul și conducerea dirijorului Tiberiu Soare.
„Silvestri Orchestra a demonstrat încă de la prima înfățișare un profesionalism debordant și capacitatea extraordinară de a asimila un repertoriu vast și divers. Un alt atu al acestei orchestre este extrema versatilitate, reușind să atace cu mult succes deopotrivă repertoriul de operă cât și pe cel simfonic.” – Maestrul Gabriel Bebeșelea
TIBERIU SOARE
Născut la București, în 1977, Tiberiu Soare este absolvent a două dintre Facultățile Universității Naționale de Muzică din București, cea de Dirijat Orchestra – clasa profesorilor Ludovic Bacs și Petru Andriesei, și cea de Interpretare Instrumentală – clasa conf. univ. Ion Popescu. Şi-a perfecționat apoi în cadrul Studiilor aprofundate – stilistica dirijorală cu Horia Andreescu și a urmat cursuri de măiestrie susținute de dirijorii Alain Paris și Adrian Sunshine.
Artistul își desfășoară activitatea muzicală ca dirijor din anul 1999, aparițiile sale în fața publicului obținând, pe lângă aplauze, aprecierea unanimă a criticilor de specialitate și a colaboratorilor. A dirijat orchestrele a numeroase filarmonici și teatre de operă din țară, realizând turnee în Ungaria, Suedia, Bulgaria, Israel, China, Germania și Elveția.
În 2010 și în 2013 Tiberiu Soare a fost invitat să dirijeze două concerte la pupitrul London Philharmonic Orchestra alături de soprana Angela Gheorghiu și tenorul Teodor Ilincăi. A urmat o serie de apariții alături de Suedwestfallischen Philarmonie în sala Filarmonicii din Essen (Germania) și Filarmonica „George Enescu” la Muscat, capitala Sultanatului Oman.
În noiembrie 2011 a început colaborarea cu prestigiosul ansamblu de muzică nouă „Kammer Ensemble N” din Stockholm.