Teatrul Odeon are plăcerea să anunțe premiera:
AM AVUT O LIVADĂ
de Yann Verburgh după Livada de vișini de A. P. Cehov
Regia: Eugen Jebeleanu, scenografia: Velica Panduru, muzica: Remi Billardon
asistent dramaturgie: Paula Rusu, asistent regie Alex Mirea, asistent scenografie: Sabina Reus
Cu: Niko Becker, Elvira Deatcu, Alina Berzunțeanu, Vlad Bîrzanu, Ionel Mihăilescu, Gabriel Pintilei, Ruxandra Maniu, Alexandru Papadopol, Nicoleta Lefter, Simona Popescu, Ioana Bugarin, Eduard Trifa, Diana Gheorghian
care va avea loc joi, 19 și vineri, 20 octombrie, de la ora 19.00, la Sala Majestic.
Am avut o Livadă este o împletire dintre o piesă clasică – Livada de vișini (1903), ultima operă a lui A.P. Cehov (1860 – 1903) și un text contemporan, o însoțire ca cercetare estetică, în jurul subiectului teatrului, după cum mărturisește Yann Verburgh.
Eugen Jebeleanu: „Am încercat să păstrăm, pe de-o parte, inspirația cehoviană și a secolului în care a fost scris textul și, în același timp, să aducem în epoca anilor ’90, când are loc acțiunea din textul lui Yann, o estetică cât se poate de aproape de acea epocă. Nu facem un spectacol care să omagieze o anumită scriitură, deși mi se pare extrem de valoroasă, ci lucrăm cu Cehov, în dialog cu Cehov. Practic, e un material dramatic pe care noi îl preluăm și încercăm să facem o poveste care să vorbească despre noi, astăzi, despre oamenii care suntem, problemele cu care ne confruntăm, întrebările pe care ni le punem.”
După ce a absolvit studiile de actorie la UNATC – București și un Master de regie și dramaturgie la Paris, Eugen Jebeleanu și-a dedicat activitatea regiei de teatru, operă și, mai nou, de film. În 2010 a fondat, împreună cu dramaturgul Yann Verburgh, „Compania 28”, iar mai apoi „Cie des Ogres” în 2017, colaborând în ultimii ani cu cele mai importante teatre din țară, printre care se numără și cele din Sibiu sau București. De asemenea, a semnat regia pentru numeroase spectacole jucate pe scenele din Franța, dar și din Germania. În 2017, a regizat Căpcăuni, un proiect care a fost recompensat de către Fédération d’Associations de Théâtre Populaire (FATP). Pentru spectacolul Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba din 2019 a primit Premiul pentru cea mai bună regie în cadrul Galei Premiilor UNITER. A colaborat cu Opera din Lyon pentru Nunta lui Figaro de Wolfgang Amadeus Mozart. În 2020, și-a făcut debutul ca regizor de film cu lungmetrajul Câmp de maci, recompensat în cadrul Festivalului TIFF 2021 cu Premiul pentru Cea mai bună regie și Cel mai bun film de debut la Premiile GOPO 2022. În 2022 i-a fost acordat titlul de Cavaler al Artelor și Literelor (Chevalier des Arts et des Lettres) de către Ministerul Culturii din Franța.
Yann Verburgh
Piesele sale sunt publicate, în Franța, de Quartett Editions și Solitaires Intempestifs, traduse și jucate în mai multe limbi, lecturate la Comédie Française, difuzate la France Culture, distinse cu numeroase premii, burse și adaptate pentru operă.
Răspunde la comenzi de scriere dramatică, în special pentru Centrele Dramatice Naționale din Caen, Valence, Béthune și pentru Consiliul Departamental din Seine-Saint-Denis, colaborează ca dramaturg și libretist cu Opera natională din Lyon și conduce „Cie des Ogres” împreună cu regizorul Eugen Jebeleanu – pe care îl însoțește ca autor sau dramaturg în creațiile lor.
În 2020, a absolvit un master în scenaristică, de formare continuă la Fémis – École nationale supérieure des métiers de l’image et du son, iar de atunci a colaborat cu Apaches Films ca autor și regizor pentru primul său scurtmetraj Riad (selecționat și distins în competiție oficială în douăzeci de festivaluri de film, in Europa și America de Nord) și Rester Humain, primul său lungmetraj, în prezent în lucru.
În ultimii ani, a colaborat ca autor, în Franța și Elveția, cu Munstrum Théâtre și Lionel Lingelser, Richard Brunel, Frédéric Fisbach, Olivier Letellier, le Collectif sur un Malentendu, iar piesele sale sunt programate la Théâtre de la Ville din Paris, la Théâtre du Rond Point, la Théâtre National de Bretagne, la Théâtre des Célestins din Lyon, la Comédie Genève…
Partener media principal: Radio Guerrilla
Durata spectacolului: 2h
Prețul biletelor: cat. I 60 lei, cat. II 30 lei