Între 30-31 octombrie, la Timișoara a avut loc forumul „Finanțări pentru cultură și conectare internațională”, în cadrul căruia am prezentat, în cea de-a doua zi a conferințelor, proiectul european Fabulamundi. Playwriting Europe – New Voices. Cea de-a patra ediție, intitulată New Voices, menită să dezvolte, instruiască și să ajute o nouă generație de autori, concentrându-se pe dramaturgie de teatru, va debuta pe 6 noiembrie cu un Workshop de Scriere Dramatică #1, coordonat de Mihaela Michailov. Teatrul Odeon este partener în cadrul proiectului european Fabulamundi. Playwriting Europe încă de la ediția pilot, alături de alte 14 organizații din 10 țări.
Evenimentul „Finanțări pentru cultură și conectare internațională” și-a propus să contribuie la creșterea capacității operatorilor culturali de a dezvolta idei de proiecte viabile și sustenabile, să susțină profesionalizarea și inovația în finanțarea publică pentru cultură, în context european.
Timp de două zile participanții s-au familiarizat cu proiectele de cooperare Europa Creativă în care sunt implicate organizații din România și au aflat detalii despre finanțări disponibile la nivel european pentru operatorii din sectoarele culturale și creative, organizații și persoane fizice. Au fost aduse în discuție cele mai importante demersuri de politică publică la nivel național și local și modul în care acestea influențează practicile de finanțare și statutul practicienilor culturali. Au fost prezentate și dezbătute abordări de creștere a capacității actorilor culturali și contribuția acestora la relațiile culturale internaționale și diplomația culturală.
Evenimentul face parte din programul Power Station, componenta Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” dedicată creșterii capacității sectorului cultural și implementată de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara.
Fabulamundi. Playwriting Europe lucrează de 10 ani cu artiști, profesioniști și instituții europene, susținând cariera dramaturgilor și promovând un ecosistem divers, durabil, cu egalitate de șanse între genuri. În decembrie 2017, proiectul a fost distins, la Milano, cu prestigiosul Premiu UBU pentru promovarea dramaturgiei italiene în Europa și a dramaturgiei străine în Italia.
Biroul Europa Creativă România promovează Programul Europa Creativă la nivel național, acordă asistență tehnică gratuită operatorilor care vor să acceseze această finanțare, contribuie la identificarea de parteneri europeni pentru cooperare și promovează proiectele finanțate. BEC România este găzduit de Unitatea de Management a Proiectului din Ministerul Culturii și face parte din rețeaua Birourilor Europa Creativă din țările participante la acest program.