Teatrul Odeon are plăcerea să vă invite marţi, 3 februarie, ora 18.00,
Sala Studio, la evenimentul
ŞTEFAN MIHĂILESCU BRĂILA – 90
In memoriam
Prezintă:
Dorina Lazăr (directorul Teatrului Odeon)
Rodica Mandache (actriţă)
Ion Cazaban (critic de teatru)
Călin Stănculescu (critic de film)
Din program:
Dezvelirea bustului realizat de sculptorul Dragoş Cătălin Munteanu
Proiecţie de film – Un portret realizat de Casa de Producţie a Televiziunii Române
Va fi disponibil la vânzare volumul dedicat actorului de către Rodica Mandache –
O carte atipică, despre un actor atipic – Ştefan Mihăilescu-Brăila, apărută la Editura Oscar Print, Bucureşti, în 2010.
INTRAREA ESTE LIBERĂ, în limita locurilor disponibile
Ştefan Mihăilescu Brăila s-a născut pe 3 februarie 1925, la Brăila, dedicându-se carierei scenice de timpuriu. Din 1949 până în 1954, a jucat la Teatrul “Maria Filotti” din Brăila, iar din 1957 până în 1985 a fost actor al Teatrului Giuleşti din Bucureşti (actualul Teatru Odeon).
A colaborat cu mari regizori – Horea Popescu, Lucian Giurchescu, Mihai Dimiu, Dinu Cernescu sau Alexa Visarion, sub îndrumarea cărora a realizat rolurile Cadâr din Take, Ianke și Cadâr de V. I. Popa, Arturo Ui din Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită de Bertolt Brecht, Béranger din Regele moare de Eugen Ionescu, Iorgu Langada din …Escu de Tudor Mușatescu, Dude în Milionarul sărac de Tudor Popescu sau Puntilla în Puntilla și sluga sa Matti de Bertolt Brecht, pentru a da doar câteva exemple din creaţiile actorului care iubea dramele pentru profunzimea lor, dar devenise genial în comedie.
A debutat în cinema în 1957, jucând în peste 60 de producţii cinematografice. Bachus din filmul Secretul lui Bachus (1984), realizat de regizorul Geo Saizescu, a fost ultimul mare rol al lui Ștefan Mihăilescu Brăila.
A apărut în numeroase emisiuni de teatru și divertisment la Radio și Televiziune şi a fost distribuit în peste 250 de piese de teatru radiofonic.
Actorului Ștefan Mihăilescu-Brăila i s-a acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Române, iar în 1967 a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.
A murit la 19 septembrie 1996, în București.
Bustul din bronz care se va dezveli cu această ocazie a fost realizat de sculptorul Dragoş Cătălin Munteanu şi este primul dintr-o galerie de busturi care vor împodobi foaierul Sălii Studio a teatrului.
Dragoş Cătălin Munteanu s-a născut în 1976, la Tulcea, iar din 1995 trăiește și lucrează în București. În 2005 a absolvit Universitatea Națională de Arte din București, secția Sculptură.
A participat la mai multe simpozioane naţionale şi internaţionale din Bucureşti, Petroșani, Baia Mare, Ruse (Bulgaria) şi Menet – Auvergne (Franţa).
A câştigat mai multe premii la concursuri naţionale pentru sculptură, realizând busturile actorilor Gheorghe Dinică (situate în centrul istoric al Bucureștiului şi în Cimitirul Bellu) sau Jean Constantin (la Constanţa), dar şi ale lui Grigore Moisil, Gavrilă Simion (la Tulcea), Nicolae Cajal (Arad), Henri Coandă. În 2014 a realizat bustul monumental al lui Nicolae Cajal, care va fi inaungurat în această primăvară în București.