Teatrele istorice din Europa reprezintă o parte semnificativă a moștenirii culturale europene. Fie că le puteți explora ca muzee sau vă puteți bucura de spectacole speciale, fie că sunt deschise publicului sau sunt proprietăți private: aici istoria Europei prinde viață în forma sa cea mai fermecătoare.
Astăzi, 25 octombrie, Teatrul Odeon sărbătorește Ziua Europeană a Teatrelor Istorice. Inaugurată în 2017 de către Perspectiv – Asociația Teatrelor Istorice din Europa, această sărbătoare, marcată anual, are menirea să evidențieze însemnătatea moștenirii culturale și istorice. #EuropeanHistoricTheatres Day #HistoricTheatresDay
Anul acesta, între 6 și 9 octombrie, în nordul Italiei, la Sabbioneta, Teatrul Odeon a fost prezent la Întâlnirea Generală și Congresul Teatrelor Istorice din Europa, care a avut ca temă a conferințelor Using the past to get to the future (Folosirea trecutului pentru a ajunge la viitor).
Orașul Sabbioneta face parte, începând cu anul 2008, din Patrimoniul Cultural UNESCO, iar teatrul de aici, prezent în fotografia de mai jos, numit Teatro all’Antica, Teatrul in stil antic, a fost primul teatru de sine stătător, special construit, din lumea modernă. Teatro all’Antica este al doilea cel mai vechi teatru de interior din lume și a fost construit, între 1588 și 1590, de arhitectul Vincenzo Scamozzi, la comanda Ducelui Vespasiano Gonzaga, ca parte a efortului lui Gonzaga de a-și transforma micul său scaun ducal într-un oraș renascentist ideal.
Rețeaua Europeană a Teatrelor Istorice cuprinde 11 rețele care traversează Europa – Rețeaua Adriatică, Rețeaua Canalului, Rețeaua Împăratului, Rețeaua Germană, Rețeaua Italiană, Rețeaua Nordică, Rețeaua Baltică, Rețeaua Iberică, Rețeaua Franceză, Rețeaua Alpină și Rețeaua Mării Negre – și își propune să promoveze teatrele istorice ca parte importantă a patrimoniului cultural european și printr-o nouă formă de turism cultural care conectează cele mai frumoase, interesante și bine conservate teatre istorice din întreaga Europă.
Rețeaua Marea Neagră, din care face parte și Teatrul Odeon, include opt teatre istorice, dintre care cinci sunt construite de arhitecții vienezi Fellner și Helmer: Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași (construit în 1896) – manager de rețea, Teatrul Național Academic de Operă și Balet din Odessa (Ucraina, 1887), Teatrul Regina Maria din Oradea (1900), Teatrul Național „Ivan Vazov” din Sofia (Bulgaria, 1904) și Teatrul Ucrainean Regional „Olga Kobylianska” din Cernăuți (1905), alături de Teatrul de Operă și Balet „Z. Paliashvili” din Tbilisi (Georgia, construit de arhitectul Victor Schröter în 1896), Teatrul Odeon (construit de arhitectul Grigore Cerchez în 1911) și Teatrul Vechi „Mihai Eminescu” / Centrul Cultural Teatrul Vechi Mihai Eminescu Oraviţa din Oravița (cel mai vechi teatru din țară, inaugurat în 1817).