de Ingmar Bergman, regia Radu Nica
Elisabet Vogler – Crina Mureșan
Alma – Anda Saltelechi
Doamna doctor – Ioana Bugarin
Domnul Vogler – Alexandru Papadopol
Regia Radu Alexandru Nica
Traducerea Mircea Sorin Rusu
Décor Tudor Prodan
Costume Cristina Milea
Muzică și sound designa Vlaicu Golcea
Video design Ioana Bodale
Light design Andrei Délczeg
Durata spectacolului: 1h 25′
Fotografii de Mihaela Tulea
În anul 1965, deja celebrul regizor Ingmar Bergman era răpus la pat de o pneumonie în urma unei perioade epuizante de directorat la Teatrul Dramatic Regal din Stockholm. Scenariul filmului Persona l-a scris pe patul de spital, iar mai târziu s-a confesat că o mare parte a materialului scris reprezintă “o poezie a situației personale” de la acea vreme. Unul din filmele sale de referință, considerat de către el însuși ca fiind capodopera sa, dar și un “Everest al filmologiei” de către unii critici de specialitate, este, în producția Odeonului bucureștean, decriptat, adaptat teatrului și interpretat în cheie contemporană. Teme actuale precum identitatea (sexuală), sensul creației sau criza maternității sunt redefinite din perspectiva începutului de secol XXI, într-un spectacol percutant, modern, care baleiază stilistic între dramă psihologică, horror fantastic și cabaret SF.
Radu Alexandru Nica
Ingmar Bergman s-a născut la 14 iulie 1918 la Uppsala și a murit la 30 iulie 2007 la Fårö (Suedia). A fost regizor de film și teatru suedez, scenarist, director de teatru, dramaturg și scriitor. Bergman a regizat peste șaizeci de filme, dintre care multe au primit premii internaționale, și peste o sută șaptezeci de spectacole de teatru. A scris peste o sută de cărți și articole. A șaptea pecete, Fragii sălbatici, Strigăte și șoapte sau Persona sunt cele mai cunoscute filme.
În anul 2018 s-au aniversat 100 de ani de la nașterea lui Ingmar Bergman. Activitatea sa artistică a fost sărbătorită în aproape 100 de țări. Mii de proiecții de film, spectacole de teatru, lansări de carte, expoziții, conferințe și multe alte manifestări, au avut loc peste tot în lume.
Radu-Alexandru NICA (n. 1979) este regizor și istoric de teatru. A absolvit secția de regie a Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, după ce a studiat teatrologia la Ludwig-Maximiliams-Universität din München şi regia la Bayerische Theaterakademie „August Everding”. A colaborat ca regizor invitat cu teatre de prim rang din România în Cluj, Timișoara, Iași, București etc. A obţinut numeroase premii şi distincţii, printre care Premiul pentru Debut al UNITER (în 2005, pentru Nora) şi două nominalizări la premiul UNITER pentru regia spectacolelor Mountainbikerii de Volker Schmidt, montat la Teatrul German de Stat din Timişoara (în 2012), respectiv Incendii de Wajdi Mouawad, producție a Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara (în 2015).
Cu acordul Josef Weinberger Limited, Londra, în numele Fundației Ingmar Bergman.